"Zvíře ano, dítě ne!"

12:51 20. května 2015


Nedávno youtuberka Mamalifestyle postla na své facebookové stránce odkaz na článek s názvem Ženy budou muset vysvětlovat, proč jdou na potrat a napsala, že je pro! Rozohnila se kolem toho velká diskuze, většinou nenávistná. Já jsem se tou dobou často potkávala s kamarády, kteří se rádi a hrdě hlásí k vegetariánství či veganství a na základě článku jsme rozvedli zajímavou diskuzi. Zajímavé bylo, že někteří lidé, co nechtějí zabít zvíře, jsou pro potrat.

Vegetariánství 

  • Někteří moji kamarádi, taky na internetu se toho člověk spoustu dozví, mají jako jeden z hlavních argumentů pro vegetariánství, že člověk nemá právo jinému stvoření, které má vědomí, brát život. Jiní třeba měli zdravotní problémy a díky vegetariánské stravě se jim zdravotní stav zlepšil, každopádně budu hlavně mluvit o první skupině.
  • Já sama nejsem vegetariánka i přes to, že se mi nelíbí videa z obrovských a nechutných farem, kterými teď média masírují naše hlavy. Rozhodně nesouhlasím s takovým chovem zvířat, ale nemyslím si, že je to důvod k nejezení masa o kterém vím, odkud pochází. Každopádně jsem v tom otevřená diskuzi. 

Potrat

  • Největší argumenty proti potratu jsou, že dítě už od početí má právo na život. Že se jedná o tvora, který má vědomí a má právo na život.
  • Argumenty pro bývají (u sdíleného příspěvku výše zmíněného jich můžete vidět spoustu), že podle toho, jak časově vědci určili, jedná se pouze o shluk buněk. Nejedná se o živého tvora, které má vědomí. Dále, že je potrat lepší, než tolik dětí v dětském domově, atd.
  • Já sama nejsem zastánce potratu. Nemyslím si, že mám právo soudit, nebo rozhodovat o tom, jestli někdo jiný půjde na potrat, znám dívky, které na potratu byly, sama jsem ovšem proti. Nikdy jsem se nedostala do situace, kdybych to musela reálně řešit. Nikdy jsem nebyla, díky Bohu, zneužitá, ani jsem se nikdy nemusela rozhodovat nad svým životem a životem, co ve mně roste. Proto vím, že je to absolutně individuální záležitost. Ale, jak se říká "od stolu", jsem proti potratům.

"Zvíře ano, dítě ne!"

  • Proč se tak rapidně rozšiřuje názor, že nemáme právo vzít život zvířeti, ale názor, že nemáme právo vzít život nenarozenému dítěti, se ušlapává do země?
  • Hrozně moc mě zaráží, že jsme s to říct, že zvíře má vědomí, naopak nenarozené dítě je pouze shluk buněk.
  • Jsem ráda, že lidé přemýšlí nad tím, co jí, ale myslím že není od věci zamyslet se i nad tím, co prožívají.

Mám stále o všem omezené informace a nesnažím se tu bojovat za svůj názor, pouze nás chci vyzvat k tomu, abychom přemýšleli. Budu moc ráda za Vaše názory a myšlenky. 
Díky za přečtení.




    You Might Also Like

    4 komentářů

    1. Dík za tenhle článek Lidu!! :-* můj názor už asi znáš ;-)
      -> tj. jsem proti potratům, protože věřím, že nám nebylo uděleno právo brát život nevinnému. Věřím tomu, že od početí je "shluk buněk" opravdovým člověkem, který mám stejná práva jako my všichni narození. Věřím, že s každým takovým "stvořením" má již Bůh plán (protože již před početím přece zná plán pro náš život) a proč by Bůh plánoval život pro "něco/někoho", co ještě ani není člověkem? Nedávalo by to smysl! Proto si myslím, že je člověk člověkem i v lůně matčině.

      S ohledem k vegetariánstvím si obecně myslím, že každý má právo být vegetariánem či jím nebýt. Souhlasím s tebou, že rozhodně jsou ostudné případy chovu zvířat, ale myslím si, že na tom jíst maso není nic špatného.

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Jou. Děkuju za komentář. Absolutně si uvědomuji, že každé z pod-témat by zasloužilo velký článek, ale těch už je spousta na internetech. Dík za rozšíření.:))

        Vymazat
    2. Lidunko jistě víš, že já jsem snad víc ze zvířecí říše, než z té lidské, ale máš pravdu. Osobně to mám tak, že jsem pro potrat v případě, je-li žena zneužitá a nebo je-li děťátko nějak hodně ošklivě nemocné/zdegenerované a čekal by ho život neživot. Neberu to vůbec z hlediska víry, to pak chápu všechny názory, že i tito lidé se měli narodit. Jinak by přece nevznikli. Ale já to vidím spíš z hlediska toho, co pro svoje děti chceme. Chceme dobrou rodinu, dobré podmínky a ideálně to nejlepší zdraví. Pokud je nenarozené dítě už předem odsouzené k vozíku, závažným postižení a podobně, přijde mi to naopak kruté. Sice by se narodilo, ale život by to nebyl. Rozhodně se mi ale nelíbí, že potrat se dá v dnešní době brát jako "prášek poslední pomoci" pro nezodpovědný lidi a v takovým případě by se to mělo řešit jinak (ale obávám se, že to matky budou chtít brát " do vlastních rukou" pokud jim to někdo zakáže). Co se týče zvířat, tak tam to beru jako každého věc, jeslti je nejí, nebo jí. Jíst maso neberu jako vraždu, ale osobně ho ani moc nejím. Vegetarián ale nejsem a jediné co mě jakožto milovníka zvířat zajímá je, aby každé zvíře mělo za svého života dobré podmínky (takže žádná kuřata namačkaná na sobě, o hladu a podobně) Pokud je ale někdo vegetarián/vegan, taky bych očekávala, že bude stavět na jednu úroveň všechno živé a né dělat takovýhle výjimky. To je pak postavený na palici...

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Díky Mirečko:)) Jak píšeš z hlediska víry, tak je to čistě víra, že takové miminko je už člověkem. A zajímavý mi příjde, když koukneš na pár jmen lidí, kteří byli nechtění, byli sirotci. Být sirotkem neznamená, být předurčen k záhubě a "smutnému životu": Aristoteles, Mohamen, Mojžíš, Simon Bolívar, Eleanor Roosevelt, Edgar Allan Poe, J. R. R. Tolkien, Louis Armstrong,Ray Charles, Ella Fitzgerald, John Lennon, Tina Turner, Marilyn Monroe, Steve Jobs.

        Děkuju za komentář. Je to super vidět zas malinko jinej pohled na věc. :)

        Vymazat