Co Tě definuje?

17:38 12. června 2016



Co Tě definuje? Kdo vůbec jsi? Takový ty otázky, na který se Tě ptají v kolečku na GOučku/seznamováku a Ty se snažíš rychle odpovědět tak, abys nezněl až moc sebevědomě, ale aby to nevypadalo, že se lituješ.

Poslední dobou si čím dál tím víc uvědomuju, jak moc nad sebou přemýšlím. Jestli jsem taková nebo taková, jestli bych měla dělat tohle a tamto, jestli když dodělám školu, nějakým způsobem se mi "zvedne cena" a podobně. Neříkám, že jsou všechny tyhle myšlenky špatné, ale zrovna v mém případě jsou hodně egocentrické a začínám podle nich definovat sama sebe. A to si myslím, že dobře není.

V takových chvílích si často vzpomenu a sáhnu po malé, úzké, ale hutné knížečce od Timothy Kellera - The Freedom Of Self-Forgetfulness. Je dokonce přeložená do češtiny a pod názvem Svoboda sebezapomnění si ji můžete koupit asi za 60,- (klikni ZDE a koukni, kde ji prodávají). Autor se v celé malé knížečce  zabývá částí Nového zákona a to 1. Korintským 3:21 - 4:7.


Na základě téhle super knížky a hlavně na základě Bible se mi v hlavě začnou motat tyhle tři otázky:

  • Co si o Tobě myslí lidé?
To je jednoduchý. Buď mi to řeknou, nebo se dozvím, že si o mě povídali. Ta si myslí, že jsem moc hubená, ta zase že moc mluví, tady ta má zase ráda, že tolik mluvím, ten si myslí, že jsem trapná, speciálně tím blogískem, tamti mají rádi, jak se oblékám... Určitě každého z Vás napadne spoustu věcí a pravděpodobně si vzpomenete hlavně na ty negativní. Takže se rychle přesouvám k otázce druhé.

(někdy mi pomáhá zeptat se: "Co by o tobě řekli Tví nejbližší?")

  • Co si o sobě myslíš Ty sám?
Myslím si, že jsem veselá, sobecká, hezká (to hlavně neříkej nahlas! :D), nejsem nějak závratně chytrá, otevřená, egocentrická, zbytečně upovídaná, mám ráda lidi... No a někdy věřím tomu, co si o mě myslí. Haha. No a tím se dostávám k otázce třetí.

  • Co si o Tobě myslí Bůh?
A to zjistím jak, ptáte se? Otevřu Bibli a čtu... Bůh mě miluje jako svou dceru! Od hlavy až k patě. On ví a zná všechny moje "nedokonalosti" a všechny moje hříchy a miluje mě. (Nepochopitelně pochopitelný.) Vídím svou cenu v tom, že se Bůh rozhodl poslat Ježíše, aby zemřel za moje hříchy, pokořil smrt a vstal z mrtvých. To ale neznamená, že si teď budu dělat cokoliv a budu si říkat: "Klídek, mám to odpouštěný, trest už na sebe vzal Ježíš.", ale naopak nechci dělat některý věci, nebo je chci dělat jiným způsobem. Bůh v Bibli jasně říká, co se mu líbí a není to jen snůška hloupých pravidel. Bůh mě jako milující Otec ukazuje to nejlepší a stejně tak mě vychovává. Chrání mě. Definuje mě. 
Je Tatínek, je Bůh a jeho láska není závislá na mých skutcích. A proto Ho chci svým životem oslavovat a posílat tu lásku dál.

Musím si často přesně tohle připomínat. Připomínat si tohle evangelium = dobrou zprávu. Ne v každé situaci je to jednoduchý, ale je pro mě opravdu důležitý vědět, že to je to, co mě definuje. Ne to, co o mě říkají další lidé, co o mě říká svět, že bych měla být. Chci Vás tím povzbudit a možná vám taky připomenout, co Vás definuje. A jestli Ježíše neznáte, zkuste zkoumat, zkuste hledat, nemáte co ztratit, jenom získat! :)

Děkuju za přečtení, pište co si myslíte a mějte se.

S láskou L.

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Liduuu... Tys byla vždycky svá a vždycky skvěle! :-) Střeštěná, veselá, chytrá, otevřená, to poslední, z čeho by sis měla dělat hlavu jsou drby ;) Moc držím pěsti se školou a státnicemi a buď hlavně dál taková, jaká jsi.. A piš! :) Moc ráda ty tvoje příspěvky čtu, i přesto že jsem nevěřící ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Hani!! moc mě povbuzuje, když vídím, že se Ti články líbí! :) Dík moc!

      Vymazat
  2. pokud bůh poslal ježíše umřít za tvoje hříchy a ty je neuděláš, netrpěl zbytečně?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrá otázka. :)
      Já spoustu hříchů stále dělám. Myslím, že se mi zatím nepovedlo celý týden nelhat, neumím vždy milovat moje nepřátelé a někdy selhávám v milování svýmch nejbližších a nakonec, jestliže definuju hřích tak, že cokoli stavím před Boha, může o sobě kdokoli říct, že je bez hříchu? :) Rozdíl je v tom, že je dělat nechci a s Boží pomocí se to učím. :)

      Vymazat