RŮŽOVÁ: 2.DÍL - Srovnávání a perfekcionismus

16:10 19. září 2015


Srovnávání. Něco, co má každá z nás jako denní chléb, ať si toho jsme vědomy nebo ne. Znejistíme, když vidíme holku ve stejném oblečení, nebo jenom když sedíme v metru a koukáme po ženách okolo. Já se s tím ve svým životě setkávám neustále, proto jsem se rozhodla o tom mluvit. :)



O tohle téma jsem se začala zajímat přibližně před rokem, když jsem začala zjišťovat, jak srovnávání a perfekcionismus ovlivňují moje rozhodování a můj život.
U plánování svatby jsem si toho začala všímat, ale nejvíc mě to začalo štvát v manželství. Začala jsem mít pocit, že musím být perfektní manželka, perfektní studentka a nejlépe ještě perfektní pracující žena a u všeho dobře vypadat. Být perfektní se pro mě stalo standardem. Sic mě to posouvalo k lepším výsledkům ve škole, já jsem byla vyčerpaná a smutná a začala jsem vinu házet na manžela. Až to pak jednou ze mě všechno vypadlo. Řekla jsem mu, v čem si nepřipadám dost dobrá.
On mi na to řekl: "No a co, že nejsi v tom a v tom perfektní? Já Tě mám rád teď a tady, rád Tě podpořím v těch a těch věcech, ale uvědom si prosím, že tě zítra může srazit auto, můžeš mít pusu nakřivo, být na vozíku a nebýt schopná mluvit, ale já tě stejně budu milovat, protože jsem to slíbil před Bohem!" 
A já si uvědomila, jak jsem si na sebe sama hodila zbytečně obrovský břímě. Já sama! Nikdo jiný po mě nechtěl, abych se snažila dosáhnou toho být perfektní.

Zatím jsem se peřestala srovnávat, ani se snažit být perfektní, ale pracuju na tom a chci Vás v tom taky povzbudit:

Jak prý dokazují i poslední studie, ženy stráví mnohem víc času koukáním se a kontrolováním dalších žen, než mužů. Proto pro mě byly výchozí dva články jeden s názvem Why do girls check out other girls? od Julie Oliphant a druhý článek Jak se přestat srovnávat  od autorky Jany LeBlanc.


  • "Ženy jsou naprogramované k tomu, aby se srovnávaly. V první řadě je naprosto přirozené se srovnávat, dává nám to jakýsi referenční bod, který může být uklidňující. Nicméně, tvrdá realita je, že jsme jak na dobytčím trhu a poptávaná komodita je pozornost mužů. Ženy zkoumají své soupeřky a snaží se identifikovat, kdo je ve smečce alfa samice. Ženy si mezi sebou podvědomě staví jistou hierarchii." říká  Corinne Sweet, vztahová psychoterapeutka a autorka Change Your Life with CBT. (můj volný překlad celý článek  v angličtině zde)



  • "Bereme, jak rychle běhá Pavlína, jak skvěle anglicky umí Věra, jaké nápady má Josef, jak krásnou postavu má Simona. Vyrábíme si tím neexistujícího člověka a srovnáváme se s tímto ideálem. To ale nikdy nemůže dopadnout dobře," varuje psycholožka Katarína Filasová z Centra zvyšování psychické odolnosti 

Když tohle píšu napadá mě hned pár veršů z Bible a to teď speciálně z Jakuba, na kterého jsme teď na Kostele Jinak dokončili celou sérii (koukněte na youtube, pokud Vás to zajímá).
Jakub byl Ježíšův bratr a pravděpodobě uvěřil až později, nebyl jedním z učedníků. Párkrát jsem na to téma slyšela super otázku a to: " Jak moc dobrej herec musíš být, abys přechytračil svýho bráchu o tom, že jsi Bůh?"

>>  Jakub 1; 14-15 
  • 14Když je někdo pokoušen, vždycky jej vleče a vábí jeho vlastní chtíč. 15Chtíč, jakmile počne, rodí hřích a hřích, když dospěje, plodí smrt.
    • Bible tady říká, že pořád chceme něco a pokud to něco, co chceme je to nejdůležitější, je to takový náš bůžek a vládne nad námi. To, kam dáváme svou naději nad námi vládne.
    •  Není špatné, že se snažím být dobrou manželkou, ale způsob byl špatný. Pokud mě touha být perfektní manželkou vede k tomu, že se dostávám to absolutního vyčerpání a smutku, je to k ničemu. Potom házím chybu na svého manžela, to je můj hřích. I když hříchem už bylo to, když jsem svou touhu být perfektní stavěla na první místo, místo Boha.
    • A hlavně! To nejdůležitější už jsem dostala. Dostala a nic jsem pro to neudělala. Boží milost! Ježíš umřel za moje hříchy a vstal z mrtvých. 

>> 1. Jan 2;15-17, Římanům 1; 24-32, Žalm 10; 3-4, Jan 8;44, 2. Timoteus 3;6

Díky moc za přečtení / shlédnutí videa, pořád na sobě pracuju a chci dělat jak videa, tak články srozumitelnější. Děkuji vám za tipy a za jakékoli jiné zprávy, co píšete. Moc si toho vážím. Pište dál své názory, fakt mě to zajímá! Díky že jste! :)





You Might Also Like

1 komentářů

  1. Pěkné video, jen tak dál :) Kdyby sis někdy chtěla počíst nebo se inspirovat, https://www.psychologytoday.com je fajn zdroj, stačí tam hodit klíčové slovo a vyjede ti spousta článků :)

    OdpovědětVymazat